Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az Opera története képes leírás - Opera.tlap.hu
részletek »

Az Opera története - Opera.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: opera.tlap.hu » Az Opera története
Keresés
Találatok száma - 4 db
Az olasz opera története

Az olasz opera története

A reneszánsz idején az olasz művészetekben széles körű fejlődés ment végbe. Ez a fejlődés egyaránt érezhető volt az építészetben, költészetben, színházban és zenében. A zenében történő fejlődést elősegítő első mű Nicola Vicentino tollából született, 1555-ben, és a L'antica musica ridotta alla moderna prattica (A régi zene alkalmazása a mai gyakorlathoz) nevet viselte. Vicentino arra törekedett, hogy feltámassza az ókori görög hangnemeket (diatonikus, kromatikus, enharmonikus), sőt még egy olyan hangszert is szerkesztett - az archicembalót -, amely a felemelt félhangokat megkülönböztette a leszállítottaktól. Vicentino szerint ugyanis a zene iránt támasztott fő követelmény nem annyira az elmélet tisztelete, hanem a szöveg jelentésének hangsúlyosabbá tétele volt. Végül odáig elment, hogy elvetette a temperált hangszereket. Vicentino kortársa, Gioseffo Zarlino, ugyancsak görög elvből kiindulva, az Instituzioni harmoniche (1558) című művében olyan hangok közti viszonyokat próbált rekonstruálni, amelyek egyszerű számarányokban kifejezhetőek.

Az operaközvetítés története

Az operaközvetítés története

Az opera (is) kőkemény üzlet. És a világon mindenütt veszteséges. Színpadra vitele költséges, rajongóinak száma véges. Az utóbbin próbál változtatni a Met vezetőinek ötlete: nem egy-egy előadásra kell nagyobb közönséget becsábítani, hanem sokszorosára növelni az operabarátok táborát. Ez önmagában még nem teljesen új gondolat, hiszen a műfaj megújítói régóta ezen fáradoznak. Ők azok, akik állítják, ma már nem lehet úgy játszani operát, mint az előző évszázadokban, amikor ez a műfaj megszületett. Az opera -szerintük -zene és show, tánc és mozi és a legújabb technika varázslatait is segítségül hívó modern színház. Előadásaiknak sikere, híre, egyre nagyobb közönsége van.

A barokk zene műfajai

A barokk zene műfajai

Az opera: Létrejöttének előzményei a pásztorjátékok, vásári komédiák. A szenvedélyes egyéni érzelmek kifejezésére a hangszerrel kísért szólóének, a szólómadrigál látszott a legmegfelelőbbnek. Ezt a görög drámák hangszerrel kísért szólóénekéről nevezték el monodiának, azaz énekbeszédnek. Firenzében létrejött egy zenei társaság "Camerata" néven, amely elsőként vezette be az akkordokkal kísért szólóének gyakorlatát, s meghirdette vezérgondolatát: a zenének mindenkor a szöveget kell szolgálnia. Zeneszerzői arra törekedtek, hogy dallamaik megközelítsék az élő beszéd kifejező erejét. A zeneszerzők műveiket már nem csupán kisebb körök, társoságok, rezidenciák (egyház, királyi, hercegi udvarok) számára írták, hanem a nagyközönség elé szánták a műveiket.

Opera (színmű)

Opera (színmű)

Az opera olasz eredetű szó, dalművet jelent (másként: dramma per musica). Vokális-hangszeres drámai színpadi műfaj, melyben a szerepeket éneklik. Az opera három-négy, ritkábban egy, kettő vagy ötfelvonásos, többnyire nyitánnyal kezdődik.

Tuti menü