Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, információk képes leírás - Opera.tlap.hu
részletek »

Hírek, információk - Opera.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: opera.tlap.hu » Hírek, információk
Keresés
Találatok száma - 20 db
Tarja Turunen a miskolci operagálán

Tarja Turunen a miskolci operagálán

Ismét Magyarországon lép fel Tarja Turunen, "Finnország hangja": a gótikus metálzenét játszó Nightwish zenekar egykori énekesnője június 12-én fellép a "Bartók+Európa 2010" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál Opera-Rock Show című programján a város Jégcsarnokában.

Operaénekest indít Lendvai helyett

Operaénekest indít Lendvai helyett

Biztossá vált, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke nem indul egyéni képviselőjelöltként Budafokon. Ezt ő maga jelentette be az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Helyette Szincsák József, a kerületben ismert építész és operaénekes száll szembe a többi párt jelöltjével. Szincsák József építész-operaénekest indítja egyéniben Lendvai Ildikó helyett a tavaszi országgyűlési választásokon az MSZP. Ezt maga Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke jelentette be szerdán este az ATV Egyenes beszéd című műsorában, közvetlenül a budafoki választókörzet küldöttgyűléséről érkezve.

A bálok bálja

A bálok bálja

A 15. Budapesti Operabálnak a Magyar Állami Operaház már nemcsak helyszínt biztosít: mostantól házigazda is. Az elkövetkező alkalmakat, így a 15. bált is (2010. február 13.), már az Operaház tölti meg tartalommal.

Újabb kiválóságot gyászol az Operaház

Újabb kiválóságot gyászol az Operaház

Életének 86 esztendejében, december 28-án elhunyt Mura Péter nemzetközileg elismert karmester. Mura Péter Budapesten született 1924. június 21-én. Tanulmányait 1933 és 1945 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán, 1943/44-ben a Nemzeti Zenedében végezte - mestere Kadosa Pál és Ferencsik János volt. 1945 és 1950 között a Magyar Állami Operaház korrepetitora volt. 1950-től 1953-ig a Gördülő Opera zenei vezetője, 1953 és 1957 között a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, ahol ő szervezte meg az operatársulatot. 1957-58-ban a Varsói Állami Opera karmestere, 1958-tól 1961-ig a bytomi Sziléziai Állami Opera karmestere és a Katowicei Zeneakadémia tanára. 1961-ben a Miskolci Szimfonikus Zenekar alapítója, 1984-ig igazgató karmestere, 1984 és 1987 között az Operaház karmestere, 1986-tól a Zeneakadémia tanára. Liszt-díjas, Érdemes Művész.

A Magyar Állami Operaház és a Vígszínház...

A Magyar Állami Operaház és a Vígszínház...

A két színházi intézmény "A varázsfuvola" c. operát állítja színpadra a Vígben. Vass Lajos, az Operaház főigazgatója, az Opera évadának egyik legjelentősebb eseményeként, míg Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, történelmi pillanatként beszél a premierről. A vállalkozás lényege, hogy az operát kedvelők új helyszínen is látogathassanak operaelőadást, valamint, hogy a Vígszínház közönségét rabul ejtve, "A varázsfuvola" közelebb hozza a nézőket az opera világához.

Ritka esemény tanúi lehetünk Gödöllőn

Ritka esemény tanúi lehetünk Gödöllőn

Ritkán játszott vígoperát visz színre szombat este a gödöllői Barokk Színházban Toronykői Attila rendező: Donizetti Viva la Mamma! című két felvonásos művét a Magyar Állami Operaház tagjai játsszák. A darab, amelynek érdekessége, hogy a főszerepet, Agatha mama figuráját basszus hangra írta a zeneszerző, jutalomjáték az egész csapatnak - véli a rendező. 'Brillírozhat mindenki, a jelenetek többségében mind a kilencen színen vannak. Sok a recitativo, nagyon +egymáshoz+ kell beszélni, mert előfordul, hogy a mondat egyik felével indul valaki és a másik fejezi be. A párbeszédek humora elementáris, a zene sziporkázó' - tette hozzá Toronykői Attila.

Domenico Cimarosa zeneszező 260 éve született

Domenico Cimarosa zeneszező 260 éve született

Kétszázhatvan éve, 1749. december 17-én született Domenico Cimarosa olasz zeneszerző, az opera buffa műfajának mestere. Egy kőműves és egy mosónő gyermeke volt, apja halála után a minoriták szegények számára fenntartott nápolyi iskolájába járt. Itt figyeltek fel zenei tehetségére, s 11 évesen felvették az egyházi konzervatóriumba. Megtanult hegedülni, orgonán játszani és elsajátította a komponálás alapjait, több egyházi művet is szerzett. Első vígoperáját 23 éves korában írta, s a nápolyi közönség kedvezően fogadta alkotását. Cimarosa még ebben az évben megnősült, egy gazdag zenei impresszárió lányát vette el. Családi életéről nem sokat tudni: háromszor nősült és háromszor jutott özvegységre, s három gyermeke született.

300 milliós étteremmel üzletel az Operaház

300 milliós étteremmel üzletel az Operaház

Csütörtökön dönt a terézvárosi önkormányzat a Belcanto étteremnek helyet adó Dalszínház utcai helyiségcsoport eladásáról. A 281 millió (plusz áfa) értékűre becsült ingatlanra vételi szándékot jelentett be a Magyar Állami Operaház. Az intézmény a tervek szerint 25 százalékkal drágábban rögtön tovább is adja a földszinti helyiségcsoportot.

Megújul az Operabál

Megújul az Operabál

Ezzel a tulajdonosváltással azt reméljük, hogy azok az államfők is örömmel fogadják el a meghívást a budapesti bálra, akik korábban a meghívás ellenére sem jöttek el - árulta el Maráczi Ákos főszervező, aki hozzátette: legyen az állami vagy magánrendezvény, a jól bevált hagyományokat továbbra is megtartják, február 14-én újdonságokkal is meglepik a résztvevőket.

Hirdetés
A Greenpeace tiltakozó transzparenst helyezett...

A Greenpeace tiltakozó transzparenst helyezett...

A koppenhágai klímakonferencián zajló nehézkes tárgyalások elleni tiltakozásul transzparenst helyeztek el kedden környezetvédelmi aktivisták a sydneyi operaház épületén. A Greenpeace aktivistái hegymászó felszereléssel másztak fel az operaház tetőszerkezetére, amelyre egy "Legyen vége a politikának, klímaegyezményt most!" feliratú, 100 négyzetméteres transzparenst erősítettek. A rendőrség két órán belül közbelépett, és őrizetbe vette az öt aktivistát. Linda Selvey, a Greenpeace ausztráliai részlegének vezetője elmondta: az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az állam- és kormányfők Koppenhágában inkább a politikára összpontosítanak ahelyett, hogy keresnék a megoldást.

Megszólal a varázsfuvola

Megszólal a varázsfuvola

A varázsfuvola című Mozart-operát hármas szereposztásban mutatja be december 25-én a Magyar Állami Operaház (MÁO) együttese a Vígszínházban Marton László rendezésében, Fischer Ádám vezényletével. Az évadban még 24 előadást terveznek, de a két színház együttműködése két évadra garantált - hangsúlyozta Vass Lajos főigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Gyermekopera a lágerből

Gyermekopera a lágerből

Hans Krása: Brundibár című gyermekoperáját mutatja be a Budapesti Fesztiválzenekar a budapesti Páva utcai Holokauszt Központban a Budapesti Énekes Iskola, a Magyar Rádió és a Magyar Állami Operaház Gyermekkara szólistáinak közreműködésével. Az opera Brundibárról, a gonosz verklisről és a védtelen, anyjukon segíteni akaró testvérekről szól - különlegességét az adja, hogy a terezíni - theresienstadti - láger falai között, 1944-ben gyerekek adták elő félszázszor. A felnőttekkel együtt így próbálták ébren tartani a reményt az elvadult és érzéketlen történelmi pillanatban.

A MűPában megint kinyílik a világ

A MűPában megint kinyílik a világ

Folytatódnak a digitális operaközvetítések a Művészetek Palotájában: december 19-én a Metropolitan Opera új produkcióját, a Hoffmann meséit láthatják-hallhatják élőben az érdeklődők. Bartlett Sher rendezésében ezen a héten csütörtökön mutatják be New Yorkban Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. A produkcióban a Fausttal rokonítható költő szerepét a Máltán született tenor, Joseph Calleja énekli.

Egyedülálló zenei élmény az Operaházban

Egyedülálló zenei élmény az Operaházban

Tavaly mutatkozott be a Jazz az Operában elnevezésű sorozat, melynek keretében az AIDS világnapja alkalmából a Magyar Állami Operaház és a Magyar Jazzművészek Társasága hozott létre közös produkciót. Idén a világnap előestéjén ismét egyedülálló zenei élmény ígéretével várják a tánc és jazz szerelmeseit. A közös produkciót Megkomponált mozdulatok címmel november 30-án mutatják be az Operaházban.

A Liceu titka

A Liceu titka

A nemzetközi opera élet egyik legrangosabb kitüntetését, a legendás barcelonai operaház, a Liceu aranyérmét kapta Marton Éva világhírű szoprán, aki lapunknak a műfaj aranykoráról és torzulásairól is beszél. Szerinte Magyarországon is hamar eljön az idő, amikor a rossz előadásokat kifütyülik.

Milliárdokat hagyott az operára és a madarakra

Milliárdokat hagyott az operára és a madarakra

Mona Webster 96 éves korában augusztusban halt meg, végrendelete részleteit nemrégiben hozták nyilvánosságra. Eszerint vagyonát megosztotta a New York-i Metropolitan társulata és egy brit természetvédelmi szervezet között. A londoni Királyi Opera, valamint egy további természetvédelmi társaság pedig a szerdai bejelentés szerint "kisebb" összeget, mintegy 30 millió forintnak megfelelő fontot örökölt a hölgytől.

Alessio Vlad a Római Opera élén

Alessio Vlad a Római Opera élén

Alessio Vlad zeneszerzést a Santa Cecilia Akadémián tanult, karmesterként Franco Ferrara, Sergiu Celibidache és Bruno Campanella növendéke, majd Leonard Bernstein asszisztense volt. Asszisztens karmesterként dolgozota Spoletói Fesztiválon és a Római Operában, maestróként Montepulcianóban debütált. Neves olasz operaházak zenekarainak élén állt (Bologna, Palermo, Cagliari), dirigálta a Toscanini Zenekart, a Szicíliai Szimfonikus Zenekart, a RAI Zenekarát, valamint dolgozott többek között a Schleswig-Holstein-i, a Drezdai Filharmonikusokkal és a Weimari Staatskapellével. A Santa Cecilia Kamarazenekarral számos Puccini-, Catalani-, Pergolesi- és Vivaldi-felvételt vett lemezre. Színházi és filmzeneszerzőként is sikeres - 1999-ben Golden Globe-bal is díjazták -, sokszor dolgozott együtt Cristina Comencinivel, Bernardo Bertoluccival (Ostrom),Franco Zeffirellivel (Egy apáca szereme, Jane Eyre, Tea Mussolinivel, Mindörökké Callas), Giorgio Ferrarával és Gianluigi Calderonéval (A fiatalság színei). Az utóbbi években a genovai Teatro Carlo Felice, az anconai Teatro delle Muse és a nápolyi Teatro San Carlo művészeti vezetőjeként, illetve a Spoletói Fesztivál tanácsadójaként tevékenykedett. Opera, Alessio Vlad a Római Opera élén .

Tuti menü