Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Operaházak Világszerte képes leírás - Opera.tlap.hu
részletek »

Operaházak Világszerte - Opera.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: opera.tlap.hu » Operaházak Világszerte
Keresés
Találatok száma - 7 db
A bécsi Állami Operaház

A bécsi Állami Operaház

A Bécsi Állami Operaház a világ egyik legjelentősebb operaháza, ahol a legmagasabb színvonalú előadásokat élvezheti a közönség. A neves színpadon naponta változik a műsor: több mint 60 opera és balett évad 280 napján - ezzel az előadásszámmal nemzetközi szinten első helyen áll a bécsi operaház. Különböző nemzetiségű művészek, rendezők és díszlettervezők szívesen mutatják be tudásukat a szakértő és kritikus bécsi közönségnek. A köztiszteletnek örvendő ház igazgatói székében is mindig jelentős személyiségek foglaltak helyet: Gustav Mahler (1897-1907), Richard Strauss (1919-1924), Herbert von Karajan (1956-1964) és Claudio Abbado (1986-1991).

New York-i Metropolitan Opera

New York-i Metropolitan Opera

Százhuszonöt éve, 1883. október 22-én végre felgördült a függöny, csaknem háromévi előkészület után elkezdődhetett a Metropolitan Opera (Met) első előadása, amelyen Gounod Faustja csendült fel. A Met sikere azóta is töretlen, noha erre nem sokan gondoltak volna az anyagi szempontból katasztrofális első évad után.

Kolozsvári Magyar Opera

Kolozsvári Magyar Opera

Az erdélyi magyar nyelvű színjátszás az arisztokrácia körében jelentkezik elsősorban művelődési igényként, ami hivatalos formában az 1791 nyarán, Kolozsváron tartott rendi országgyűlés munkálatai alkalmával kerül felterjesztésre. Az első jelentős előadásra 1792. december 17-én kerül sor a Nemes Magyar Jádzó Társaság rendezésében Kótsi Patkó János irányításával. 1803 -ban veszi kezdetét az állandó Kőszínház építése is a Farkas utcában, szemben a Vármegyeházával. A Kőszínház megnyitása 1821. március 12-én döntő módon befolyásolja a hivatásos magyar nyelvű színpad és zenésszínpad további sorsát. A Kőszínház színpada szcenikailag is biztosítani tudja operák bemutatását. Itt viszik színre az első magyar nemzeti operát 1822. december 26-án, a Ruzitska József karmester zenéjére írt Béla futását.

Sydney-i Operaház

Sydney-i Operaház

A Sydney-i Operaház új épületének megépítésére 1954-ben pályázatot írtak ki. Ezen 32 országból 233-an vettek részt. A nyertes egy ismeretlen dán építész lett: Jørn Utzon. A tervet fotók alapján alkotta meg. Ihletője Sydney hatalmas jachtkikötője vitorlásainak vitorlája volt. Kivitelezése műszakilag komoly nehézségeket okozott. A terv és költségei lázba hozták a város lakosságát. Az önkormányzat 7 millió ausztrál dollárt szavazott meg. Az építkezés határidejét az 1963. évre határozták meg. Azonban az építkezés tíz évnél többet vett igénye és a tényleges költségei meghaladták a 100 millió dollárt. Utzon 1966-ban műszaki, politikai és pénzügyi problémák miatt visszavonult. Kiderült, hogy a hatalmas betonvitorlákat nem tudják elkészíteni. Építésznyelven az elliptikus parabolákat számítógépek segítségével sikerült megoldani, s így a nehézségeket elkerülni. A hiányzó pénzösszegeket lottóbevételekből fedezték. Az épület végleges változata nemcsak Utzon fantáziájának diadala, hanem azon négy ausztrál építészmérnöké is, akik a tervet megvalósították.

A milánói Scala

A milánói Scala

1778. augusztus 3-án megnyílt a Teatro alla Scala di Milano, azaz a híres milánói Scala. A Santa Maria alla Scala nevezetű templomot uralkodói utasításra lerombolták, és helyére 15 hónap alatt felhúzták az operaházat. A premierelőadáson Antonio Salieri egyik operáját mutatták be. 1776-ban a Ducale színház leégett, ezért a művészetpártolás keretein belül, uralkodói utasításra hozzáláttak a lerombolt Santa Maria alla Scala templom helyén egy operaház megépítéséhez. Giuseppe Piermarini klasszicista stílusban tervező építész irányításával 15 hónap alatt elkészült az operaház, amit 1778. augusztus 3-án Teatro alla Scala di Milano, azaz a milánói Scala néven nyitottak meg a nagyközönség előtt. A premierelőadáson Antonio Salieri egyik operáját mutatták be Amásodik világháborúban a legendás operaház súlyosan károsodott, azonban 1946-47-ben rekord idő alatt újjáépítették. A hosszú évtizedeken át operaelőadások színhelyéül szolgáló Scala 2001-ben bezárta kapuit, és kezdetét vette a mintegy három éven át tartó felújítás, épületmodernizáció. A 2004. december 7-én újból megnyílt operaház Salieri művét tűzte programjára, csakúgy mint 1778-ban.

Német Állami Opera

Német Állami Opera

Aki az ősi 'Királyi operaudvar' -ban átél egy csodálatos operaestet, az nemcsak csodálatos élményekkel tér majd haza, hanem alkalma lesz megtekinteni a világ legszebb operaházainak egyikét. A II. Frigyes által építtetett barokk operaház a világ egyik legszebb zenepalotája. 1741 júliusában kezdődtek az építkezések egy ütemterv szerint. 1742. december 7-én - 10 hónappal a munkálatok befejezte előtt - a türelmetlen király parancsára megrendezték az első darabot a még be nem fejezett operaházban. Ekkor kezdődőtt el a 250 éve töretlen sikerű együttműködés az állami opera és a városi zenekar között.

Az oslói opera Európa legjobb épülete

Az oslói opera Európa legjobb épülete

A jéghegyre emlékeztető, fehérmárvánnyal burkolt új oslói operaház kapja idén a Mies van der Rohe-díjat - tette közzé az Európai Bizottság és a világhírű építészről elnevezett barcelonai alapítvány. Ezzel beigazolódtak a korábbi sejtések, az öt finalista közül ugyanis a norvég Snohetta tervezte operaházat tartották a legtöbben esélyesnek az EU legfontosabb építészeti elismeréseként számon tartott díjra.

Tuti menü